2020. március 25., szerda

Rajz 03.24.

Kedves Tanítványaim!

Mai feladatunk virtuális földrajzi kalandozásainkhoz, azaz Ausztráliához kapcsolódik.😎
Gondoltad volna, hogy az ausztrál őslakosok (idegen szóval aboriginálok) kultúrája  megközelítőleg 60,000 - 80,000 éves?  Ekkor érkeztek Ausztráliába. A legrégebbi emlékek a még ma is látható sziklafestmények. Mivel ebből az időből nincsenek írásos emlékek, az ausztrál nép kultúrájának történetéről ezekből a képekből tudunk információkat gyűjteni.



És azt tudtad, hogy a világ galériáiban gyakoriak az őslakosok kultúrájával foglalkozó nagyszabású kiállítások, és az aukciós házak legkeresettebb tárgyai az aborigin festmények? Pedig a ma látható vászonra festett alkotások csak kb. 50 éve készülnek, de azóta egészen komoly iparággá fejlődött, megélhetést és hírnevet adva készítőinek. 

Keress a neten ilyen alkotásokat! 💻Figyeld meg milyen technikát, színeket használnak!
(a keresőbe azt írd, hogy „ausztrál őslakosok művészete”, vagy azt, hogy „aboriginal art”)

Ide kattintva több, mint 1000 darab eladásra kínált, fantasztikus alkotást láthatsz: https://www.aboriginal-art-australia.com/artgallery/👀

Nem csak falra függeszthető képeken jelennek meg ezek a motívumok, de a használati és ajándáktárgyakat is gyakran díszítik ebben a stílusban. Az egykori fegyver, a bumeráng, mára Ausztrália jelképévé vált, az ajándékboltok egyik legkeresettebb tárgya.

Tudod mi az a bumeráng? Utánanézek 👀: Wikipédia (tudod, ez egy szabad forráskódú oldal, tehát bárki szerkesztheti, ezért nem teljesen bízunk meg az itt található információkban, de talán most nincs is szükség tudományos hitelességre…)


📌Feladat: Tervezd meg a saját bumerángodat!
Lépések: 
1. Rajzold meg a formáját!  Laza, formakövető vonalakkal rajzolj, csúsztasd a kezed a papíron! Radírt csak akkor használj, ha kész vagy és nagyon zavar a sok vagy hibás vonal! 😉
2. Látványosabb lesz, ha először lefested egyszínűre, vagy színes papírt használsz alapnak. Ha van otthon hullámpapír doboz, vagy valami erősebb karton, abból akár ki is vághatod a formát. 
3. Készítsd el a díszítést! A pontozáshoz használhatsz ecsetet,az ujjhegyedet, filctollat, vagy fültisztító pálcikát is. (magad is készíthetsz hasonlót gyufaszál végére tekert vattából)

Az eredeti rajzokat gyűjtsétek otthon! 
Aki a kötelező feladatokon túl, illetve pályázatokra is szeretne alkotni, az látogassa meg a rajztanári blogomat: kakukrajzA tanulással kapcsolatosan a kakuk.digit@gmail.com e-mail címen keressetek!  

Megnézem hogyan készül egy kép!👀 Ne ijedj meg, timelaps felvétel 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése