2020. március 25., szerda

Református hittan 03.24.


A protestánsok küzdelmei

A 16. században az ország három részre szakadása megviselte a magyarságot. Nemzeti tragédiaként élték meg a középső országrész török megszállását. Ebben az időszakban került be az Európában tanuló diákok által hazahozott protestantizmus eszméje.
Az ágostai tanítást valló lutheránusok, vagyis evangélikusok és a helvét hitvallást követő kálvinisták, vagyis református prédikátorok visszatérve a tiszta bibliai forráshoz, az evangélium tanításakor vigaszt nyújtottak a népnek. A felvilágosult nemesek nyitottak voltak a protestáns tanokra. Szabadnak és igazságosnak érezték. Ott hagyva a katolikus egyházat, áttértek a protestáns hitre.
Az evangélikus egyház inkább az észak-nyugati országrészben terjedt el, a református inkább a török által megszállt középső országrészben, északon és Erdélyben.  Az áttért földesurakat követték jobbágyaik, a területükön lévő városok polgárai. Egyre több fiatal ment Európa protestáns egyetemeire tanulni és képzett teológusként, lelkipásztorokként, prédikátorokként tértek haza. A reformáció megállíthatatlanul terjedt. A század végére a lakosság mintegy 90% százaléka protestáns lett!
A Habsburg uralkodó féltette hatalmát Magyarország felett, ezért anyagilag és szellemileg is erősen támogatta a katolikus egyházat. Az megerősödve Pázmány Péter esztergomi érsek vezetésével elindította a rekatolizációt azaz a katolikus hitre való visszatérést. Pázmány Péter nagyon megnyerő szónok volt, aki kezdetben prédikációival néhány nemes urat megingatott az új hitében és visszatértek a katolikus hitre. Ez azonban nem az elvárások szerint történt és keményebb módszerekhez folyamodtak. A földesurakat vagyon és birtokelkobzással fenyegették, ami sokaknál megtette a hatását. „Akié a föld, azé a vallás” elve alapján ezzel a birtokhoz tartozó jobbágyok is visszatértek a katolikus hitre. Azonban a hazatérő képzett lelkészek igehirdetése és az iskolákban folytatott tanítói szolgálata nyomán a hívekben megerősödött a protestáns hit. Az 1590-ben kiadott magyar nyelvű Biblia, valamint az elemi oktatás beindítása a szegényebb családok gyermekeinek erős közösségeket hozott létre. Több esetben a prédikátorok, tanítók elfogását a hívek akadályozták meg.
Ezek a kemény küzdelmek egészen II. József 1781-ben kiadott türelmi rendeletéig tartottak. A türelmi rendelet engedményeket tett. A protestánsok építhettek templomot, de torony és harang nélkül, valamint bejárata nem nézhetett a főutcára.
Hódmezővásárhelyen is van egy templom, melynek építését a türelmi rendelet tette lehetővé. Ez a Kálvin téren álló Újtemplom. A város központjában álló úgynevezett Ótemplomot igen hamar kinőtte a reformátusság. Kérvényezték egy új építését, de nem kaptak rá engedélyt. Ezért a város távolabbi részében lakott családok szó szerint kívül rekedtek a templom ajtón. Vasárnapok, egyházi ünnepek teltek el úgy, hogy nem vehettek részt az istentiszteleteteken. Az akkori földet művelő ember számára ez olyan volt mintha az élettől fosztották volna meg. Vetéstől az aratásig minden munkájához Isten áldását kérte.
1791-ben aztán a város reformátussága engedélyt kapott a templom építésére. 1799ben szentelték fel, ami azt jelenti, hogy hivatalosan akkorra készült el. Még kész sem volt, már a félig kész templombelsőben vasárnaponként istentiszteleteket tartottak úgy, hogy egy felfordított malterosládán prédikált a lelkész a hívek pedig állva hallgatták. 1839-40-ben épült orgonája a mai napig egyedülálló értéket képvisel. Magyarországon ez az egyetlen templomi romantikus orgona. Európában is ezen kívül csak egy épült Franciaországban.  Ha érdekel benneteket, milyen a romantikus orgona és miért ilyen kevés van belőle, Tar Angéla tanárnőtől több mindent megtudhattok róla.
Feladat: A munkafüzet 43. oldalán fejtsétek meg a keresztrejtvényt. Figyelem! Csak akkor sikerül, ha figyelmesen olvastok a könyvben és ezt a magyarázatot is.
A következő órára küldjétek be! Figyelem hf. jegy jár érte. BEKÜLDÉSI CÍM: cedrusuli62@gmail.com
Edit néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése