2020. április 16., csütörtök

Gyermekkar

Kedves Tanítványaim!

A mai óra is egy rendhagyó óra lesz, itt most nem énekelni és gyakorolni fogtok, hanem a világ egyik leghíresebb a cappella együttesét, a The King’s Singers énekegyüttest fogjátok megismerni több videón keresztül.


Az együttesről egy rövid leírás:



A The King’s Singers 1968-ban alakult, és változó tagokkal a mai napig a világ egyik legismertebb énekegyüttese. Történetük a cambridge-i King’s College már-már kimondhatatlan hosszúságú névre keresztelt Schola Cantorum Pro Musica Profana in Cantabridgiense kórusával kezdődött. 1965-ben felvett hanganyaguk felkeltette a híres karmester, Sir Neville Marriner figyelmét, aki 1966 augusztusában vendégként meghívta őket egy koncertjére. Több előadást követően végül 1968. május 1-jén, Marriner egyik londoni koncertjén debütáltak The King’s Singers néven. Eddig összesen 26 énekes fordult meg a csapatban – beleértve a kezdő hatost is.
Bár az együttes számára a kezdetek óta fontosak a gyökerei, korántsem csak cambridge-i diákok csatlakozhatnak hozzájuk. Mindenkinek megvan az esélye, aki ismeri az angol kórushagyományt, ambiciózus, jól kijön a többiekkel, és persze kivételes hangi adottságokkal rendelkezik.


Évente akár 130 koncertet is adnak…

A King’s Singers tagjának lenni egyértelműen főállás, hiszen egy szezonban 120-130 koncertet adnak, és évente összesen 7 hónapot vannak távol az otthonuktól. Minden esztendőben legalább egy albumot vesznek fel, a rengeteg rádió- és tévéfelvétel mellett pedig workshopokat is tartanak.
                                                                
Cambridge a térképen:




Az alapító atyák mind a cambridge-i King's College hallgatói voltak, volt szerencsém abban az épületben járni 2 éve, ezért mutatok Nektek erről a gyönyörűséges épületről pár képet, ami ismerős lehet Nektek is, hiszen ebben az épületben forgatták a Harry Potter c. film egyik jelenetét is:















Íme, egy pár videó az együttesről:
                            
Kodály Zoltán: Esti dal





Bob Chilcott: And so it goes





A legviccesebb alakításuk a leghíresebb klasszikus zeneszerzőkről






Jó kikapcsolódást és zenehallgatást kívánok Nektek! J










Üdv, Mariann néni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése