2020. április 17., péntek

Kamarakórus


Kedves Nagykaláris!


A mai napra hoztam Nektek egy kis leírást Kalotaszegről, hogy közelebbről is jobban megismerhessétek, s hogyan kötődik Mérához.

Jó olvasást és kellemes hétvégét kívánok Nektek! J

Üdv, Mariann néni

KALOTASZEG

Az erdélyi Kalotaszeg a magyarság egyik leghíresebb néprajzi tája. Kalotaszeg a magyar paraszti művészet csúcsteljesítményét nyújtotta szinte minden műfajban a viselettől a hímzésig, a fafaragástól az építkezésig, a zenétől a táncig. Hírneve a 19. század végétől formálódott művészek, kutatók, arisztokraták, sőt a királyi udvar hathatós közreműködésével.
Kalotaszeg többségében református magyarsága közel 40 településen lakik a Bánffyhunyad és Kolozsvár közötti mintegy 50 km hosszan elnyúló táj völgyeiben. Magyar lakosainak száma mára már nem éri el a 15 ezer főt.
A modernizálódás ellenére is a helyi hagyományok egy része a legutóbbi időkig megmaradt. A viseletmegtartást a református egyház is biztatja, konfirmációkor, nagy ünnepeken, közösségi alkalmakkor még előkerül a hagyományos öltözet. Vannak még működő zenekarok, a híres zenészcsaládok fiatalabbjai még muzsikálnak, a tánctáborok és együttesek hatására a táncokat sok gyerek és fiatal megtanulja. Nem egy házban még szívesen megmutatják a tiszta szobát, akadnak még kiváló fafaragók, bútorfestők, készül még bujka, párta, fersing, kötény, mejjrevaló,  értenek még az asszonyok a varrottas készítéséhez. A kalotaszegieknek fontos, hogy a néphagyományaik megélése által újra és újra megerősödjenek önmagukban.
Kalotaszeg Kolozsvárhoz közelebb eső felén, a Nádas mentén, Méra az egyik leghagyományőrzőbb közössége a vidéknek.  Zene- és tánckultúrája fogalommá vált a táncházmozgalomban; a Szent György napkor megrendezett tavaszi juhmérés szokásanyaga és a még mindig élő, alakuló viseletének gazdagsága unikális.


Muszka Ilona és György
Mindketten Erdélyben születtek és Mérán nőttek fel. A tánc, a viseletkészítés és a hagyomány szerves része az életüknek. Egy művészeti iskolában táncot oktatnak az érdeklődőknek, az óvodásoktól a felnőttekig. Egyik legfontosabb elismerésük a “Népművészet ifjú mestere” állami kitüntetés.
 Számos országban vettek részt fesztiválokon és táborokban, ahol a gazdag magyar kulturális örökséget a táncon, viseleten keresztül legjobb tudásuk szerint igyekeztek átadni, megismertetni az emberekkel.


Pálfi Enikő
1975. augusztus 3-án született Mérában, ahol most is él. Tanulmányait Mérában és Kolozsváron végezte el. Jelenleg a Mérai Iskola református vallástanára. A Kallós Alapítvány és a Magyar Művelődési Intézet által szervezett Népi Játszóházi Foglalkozásvezető vizsgát tett.
Már gyermekkorában megismerhette a helyi szokásokat, a népi varrottasokat, a gyöngyözést, valamint a kalotaszegi népzenét és népdalkincset. A néptáncba családtagjai vezették be, majd felcseperedve a helyi tánccsoport tagja lett. Szintén családjának köszönhetően tanulhatta meg a különböző varrási technikákat és a gyöngyfűzést, melyeket különböző rendezvényeken, iskolai szakkörökön is oktatja.



TÖTSZEGI ANDRÁS
1957-ben született Mérán, egy olyan kalotaszegi közösségben, amely a felhalmozott hagyományos tudás presztízsének köszönhetően megőrizte erős lokális, regionális identitását a paraszti közösségek bomlásának időszakában is. Műszaki végzettsége mellett e hagyományos tudás továbbörökítésében vállalt aktív szerepet közel négy évtizede. A helyi hagyományőrző tánccsoportnak alapító tagja, hosszú időn keresztül vezetője volt, a Mérai Hagyományőrzők Egyesületének pedig alapító elnöke.
Számos erdélyi közösségben végzett néptánc-gyűjtést. Előadóként, a kalotaszegi néptánc oktatójaként tevékenykedett Romániában, Magyarországon, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Norvégiában, Svájcban és Japánban egyaránt.


TÖTSZEGI TEKLA
1964-ben született Gyergyóditrón. Néprajzkutatóként az Erdélyi Néprajzi Múzeum munkatársa, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének oktatója. Magyar–francia szakot végzett a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán, 2007-ben pedig ugyanitt szerezte meg a PhD fokozatot. Főbb kutatási területe a népi viselet- és lakástextil-kultúra. Kalotaszegi, mérai lakosként aktív szerepet vállalt a közösség hagyományőrző tevékenységeiben.


TÖTSZEGI ANDRÁS
Kolozsvárott végzett a Sapientia Erdélyi Magyar TE Filmművészet, fotóművészet, média szakán, master fokozatot a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetemen szerezte. Hatéves korától táncol a mérai hagyományőrző tánccsoportban, néhány évig annak gyermekcsoportját is vezette. A kalotaszegi diákokból és egyetemistákból 2009-ben alakult Kalotaszeg Néptáncegyüttes alapító tagja.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése